Skip to main content
  • 8.08.2024.

Roland TR-808 slavi svoj dan! Ovo su neke od ikonskih traka stvorene na legendarnoj ritam mašini

Cybotron, New Order, Pet Shop Boys, Richie Hawtin aka Plastikman, Run D.M.C. samo su neki od glazbenika koji su koristili ovu legendarnu ritam mašinu u produkciji.

Piše: 

Naslovna foto

vintageking.com

Ritam mašinu Roland TR-808 ne treba previše predstavljati. Korištena je u bezbroj klasika, koji obuhvaćaju više različitih žanrova i desetljeća, s toga ne čudi da ovaj kultni instrument ima i svoj vlastiti praznik. Svake godine 8. kolovoza se slavi “Dan 808” u kojemu glazbenici, producenti i audio-inženjeri diljem svijeta slave ostavštinu TR-808 i utjecaj koji je imao na pop kulturu i glazbu u proteklih 40 i više godina.

Teško je reći otkad se Dan 808 zaista slavi, ali u posljednjem desetljeću ovaj praznik je doveo do toga da se o Rolandu TR-808 snimi dokumentarac, izbaci niz limitirane odjeće i obuće, kao i da se organiziraju brojni događaji.

Samo ove godine, Roland je u suradnji s New Balanceom izbacio specijalnu kolekciju retro skate tenisica u čast TR-808-ice.

Osim toga, Roland se ove godine prisjetio nekih od kultnih klasika skladanih na TR-808-ici te ih je uvrtio u playlistu na Spotifyju koju možete poslušati.

pvd desk
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.