Skip to main content
  • 3.10.2024.

Bežične slušalice postaju novi standard za DJ-eve? Ovo su prve specijalizirane bežične slušalice za DJ-eve

U svega nekoliko dana, predstavljena su dva modela bežičnih slušalica za DJ-eve, kreirane od dvije poznate audio kompanije.

Piše: 

Početkom tjedna danska audio tvrtka AIAIAI je predstavila “prve bežične slušalice za DJ-eve na svijetu” zvane TMA-2 DJ Wireless, a svega par dana kasnije AlphaTheta je predstavila svoj odgovor kroz svoje također prve bežične slušalice za DJ-eve – HDJ-F10.

AIAIAI – TMA-2 DJ Wireless

AIAIAI u svom predstavljanju bežičnih slušalica tvrde da su posebno dizajnirane za DJ-ing, što znači da dolaze s kvalitetnom izolacijom za bučna okruženja te s baterijom koja traje 25 sati.

Problem koji imaju gotovo sve bežične slušalice je taj što se koristi Bluetooth protokol za povezivanje s izvorom glazbe, što predstavlja značajnu latenciju. Kada se koristi Bluetooth tehnologija, miksanje za pultom je otežano zbog latencije te kašnjenja između zvuka kojeg čujete u slušalicama i na monitor zvučnicima.

No, taj problem AIAIAI rješava korištenjem vlastitog hardvera koji se priključuje na port za slušalice na bilo kojem DJ mikseru ili kontroleru i šalje signal slušalicama bez latencije. TMAA-2 DJ Wireless će se moći koristiti preko Bluetootha, kao i kabela po potrebi.

AIAIAI-ove prve bežične slušalice za DJ-eve dolaze na tržište početkom 2025. te će koštati 300€.

AlphaThetaHDJ-F10

AlphaThetove prve bežične slušalice za DJ-eve također ističu slične karakteristike i probleme, kao i njihova danska konkurencija. Tvrde da su njihove slušalice također posebni dizajnirane za okruženje u kojima se DJ može naći, a posebno ističu mod za poništavanje buke te reprodukciju pri visokoj glasnoći i čvrste niske frekvencije.

Globalni audio div je za svoje bežične slušalice za DJ-eve isto napravio poseban hardver zvan SonicLink koji će se koristiti za spajanje s miksetom, kako bi se izbjegla Bluetooth tehnologija i latencija koja dolazi s njom. Iz AlphaTheta naglašavaju kako je upravo taj način rješenje za problem, jer će signal koji čujete u slušalicama biti isti kao i onaj iz monitor zvučnika.

AlphaThetove slušalice također dolaze i s Bluetooth modom te mikrofonom, a na tržište su već izašle. Trajanje baterije u Bluetooth načinu rada je 30 sati, a ako se koristi SonicLink onda je 9 sati. Cijena slušalica je nešto paprenija u usporedbi s konkurencijom te koštaju 439€, a ako ih se uzme sa SonicLink transmiterom za spajanje bez latencije koštaju 549€.

Bežične slušalice postaju novi standard za DJ-eve?

Što se samog izgleda slušalica tiče, AIAIAI je zadržao izgled originalnog modela stvorenog za DJ-eve (TMA-2) te samo “maknuo” kabel, dok su se u AlphaTheti odlučili na kompletno novi dizajn te su se uvelike udaljili od izgleda popularnog DJ modela HDJ-CX.

Nekolicina tech i glazbenih YouTube kanala se već “dočepala” novih AlphaTheta slušalica te podjelila svoje prve dojmove, dok ćemo pak za prve dojmove o AIAIAI slušalicama trebati sačekati početak sljedeće godine. Za sve DJ-eve, vjerujemo da će najkorisnija recenzija biti od dobro poznatog YouTube kanala u industriji – Crossfader.

Bežične slušalica već su godinama prisutne i naširoko korištene s Bluetooth tehnologijom, no sada ostaje pitanje hoće li ih DJ-evi prihvatiti odmah, ili će pak sačekati neko vrijeme da ih istestiraju i vide kako je raditi s njima. Jedno je sigurno, vrijeme će pokazati hoće li ove inovacije postati novi standard u DJ svijetu.

pvd desk
pvd mobi
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.
pvd mobi
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.